Evoluția tehnologică și digitalizarea au adus un echilibru în ceea ce privește consumul de hârtie și nevoia de a printa diverse documente, însă folosirea imprimantelor este indispensabilă în anumite domenii. Printre acestea se numără atât instituțiile de stat, cât și companiile private care operează acte financiare. De asemenea, sectorul educațional cere acest lucru atât în cadrul școlilor, cât și al instituțiilor de studii superioare.
Pentru că producătorii au devenit din ce în ce mai receptivi la nevoile clienților, dar și pentru că gradul de competitivitate a crescut de-a lungul anilor, gama de produse s-a mărit. Astfel, poți achiziționa o imprimantă atât în funcție de buget, cât și luând în considerare criterii precum tipul sau dimensiunea hârtiei folosite ori volumul de pagini care vor fi imprimate.
Ce este imprimanta?
În primul rând, pentru a putea alege tipul de imprimantă dorit, este necesar să știi concret ce face acest produs. După cum o spune și numele, dispozitivul are ca principal scop transpunerea în format letric (pe hârtie) a unor informații stocate pe electronice precum laptopul, calculatorul, tableta sau chiar telefonul.
Acestea pot fi deopotrivă documente de tip text, cât și imagini sau fotografii plastifiate, în funcție de caracteristicile pe care le are. Fiind un dispozitiv periferic (nu este integrat în unitatea centrală), imprimanta se poate conecta printr-un cablu (USB, HDMI etc.), prin Bluetooth, Wi-Fi sau NFC.
Ce tipuri de imprimante există?
În funcție de tipul de tehnologie pe care se bazează, de scopul final pe care îl au, dar și de producătorul care le fabrică, imprimantele pot fi de mai multe feluri:
Imprimante cu jet de cerneală
Produsele care funcționează cu ajutorul jetului de cerneală au la bază tehnologia BubbleJet sau InkJet. Acestea sunt printre cele mai populare tipuri de imprimantă, în special datorită posibilității de a tipări atât alb-negru, cât și color. Fiind o variantă rentabilă din punct de vedere al raportului calitate-preț, imprimantele cu jet de cerneală se pretează unui volum mic sau mediu de utilizare.
Acestea sunt potrivite în special birourilor mici sau pentru folosirea zilnică (proiecte pentru școală, contracte, facturi etc.). Principalul avantaj este calitatea pe care o oferă, dar și faptul că nu sunt zgomotoase. În plus, ai și opțiunea de imprimantă portabilă, care este ușor de transportat acolo unde ai nevoie de ea.
Imprimante laser
Fiind parte din categoria premium, imprimantele cu tehnologie laser sunt potrivite pentru persoanele care au nevoie să printeze zilnic documente la o calitate superioară. După cum probabil ți-ai dat seama deja, acestea sunt mai costisitoare decât alte tipuri de imprimantă, însă merită achiziționate pentru un volum mare de pagini de tipărit.
Probabil unul dintre cele mai mari avantaje pe care le oferă este posibilitatea de a tipări la rezoluții ridicate. Astfel, imprimantele laser pot fi potrivite chiar și pentru fotografii.
Imprimante all-in-one
După cum ți-ai dat seama deja, acest tip de imprimante sunt multifuncționale. Concret, achiziția lor îți va asigura atât nevoia de a tipări diverse tipuri de documente, cât și posibilitatea de a trimite faxuri sau de a scana pagini pe care le ai în format fizic.
O imprimantă all-in-one te va avantaja din punct de vedere al banilor și spațiului pe care îl vei economisi, deoarece nu va trebui să achiziționezi mai multe produse. Ține cont că viteza și volumul de tipărire pot varia în funcție de tipul și caracteristicile paginilor pe care vrei să le imprimi.
Imprimante cu sublimare
Fiind un tip de imprimantă folosită numai în anumite scopuri, cea cu sublimare este bazată pe un principiu de funcționare diferit față de celelalte. Comparativ cu tehnologia cu jet, care folosește cerneală lichidă, sau cea cu laser, care tipărește cu ajutorul unei pulberi uscate, imprimanta cu sublimare acționează cu un set de benzi speciale cu colorant.
Textura acestora este asemănătoare cu aceea a unei pelicule de celofan, motiv pentru care sunt ideale pentru printarea fotografiilor sau a produselor de mari dimensiuni. Din acest motiv, ele sunt ideale pentru tipografii, ateliere de developare sau fabrici pentru diverse produse de tip hârtie de împachetat, stickere, autocolante etc.
Aspecte de care să ții cont când alegi imprimanta
Alegerea unei imprimante poate varia în funcție de bugetul pe care îl ai la dispoziție, dar și de caracteristicile de care ai nevoie. Ține cont că prezența sau lipsa acestora poate influența eficiența de tipărire:
Capacitate și viteză
Atunci când te decizi asupra imprimantei pe care să o achiziționezi, este esențial să ții cont de numărul aproximativ de pagini care vor fi tipărite săptămânal. Dacă este vorba despre utilizare personală, acasă, acesta poate varia de la câteva zeci la câteva sute pe săptămână (de obicei, teme, proiecte, schițe, facturi). În cazul unui birou, volumul poate ajunge chiar și la câteva mii de foi.
Dacă pentru propria întrebuințare, viteza nu este neapărat importantă, atunci când este vorba despre locul de muncă s-ar putea să fie nevoie de eficiență. Alege un dispozitiv căruia îi poți seta timpul de imprimare pe secundă sau pe minut. Astfel, îți va fi mult mai ușor să calculezi perioada necesară pentru a tipări anumite volume.
Color sau alb-negru
De obicei, imprimarea alb-negru este suficientă pentru documentele de tip text, acestea fiind principalele tipuri de pagini tipărite în majoritatea industriilor. Cu toate acestea, ia în considerare și nevoia de a printa color care poate apărea în cazul imaginilor sau al actelor oficiale care conțin logo-uri și sigle.
Dacă optezi pentru o imprimantă color, vei avea posibilitatea să tipărești și în culori atunci când ai nevoie, însă varianta inversă nu este posibilă. O imprimantă alb-negru poate fi folosită doar dacă are cartușe în aceste nuanțe.
Funcționalități
Ai nevoie să scanezi frecvent documente care altfel nu ar putea fi introduse în calculator decât manual? Sau poate primești/trimiți faxuri? Răspunde-ți la aceste întrebări atunci când alegi imprimanta, pentru că s-ar putea să ai nevoie de un produs all-in-one.
Unele tipuri de imprimante au disponibile și funcționalități precum tipărirea față-verso sau copierea documentelor fizice (multiplicarea lor). Ia în considerare toate particularitățile locului în care vei folosi imprimanta și notează-ți ce funcționalități ți-ar fi utile.
Calitate
Înainte să cumperi o imprimantă, ține cont că mai scump nu înseamnă neapărat și mai bun. Poți găsi diverse produse cu funcții multiple la un preț accesibil, iar calitatea acestora poate fi superioară multor alte dispozitive. Ele pot diferi din punct de vedere al materialului din care sunt fabricate, al dimensiunii sau culorii.
Desigur, o imprimantă care îți oferă mai multe posibilități de tipărire sau suportă un volum mai mare de pagini va fi mai costisitoare decât una mică, pentru acasă. Cu toate acestea, calitatea lor poate fi similară.
Imprimantele sunt menite să ușureze munca de zi cu zi din cadrul birourilor, fiind indispensabile în anumite sectoare de activitate. Ele sunt necesare și pentru utilizarea personală, fiind mult mai convenabile, de multe ori, decât optarea pentru servicii de acest fel.
Ia în considerare ce tipuri de imprimante sunt disponibile pe piață și ce funcționalități, avantaje și limitări presupune fiecare. Ține cont și de criteriile particulare de întrebuințare înainte să cumperi una, iar decizia va fi una potrivită.