Chiar dacă ideea de afacere îți aparține și ai gândit singur planul acesteia, pentru a avea succes îți trebuie o echipă puternică. Poate că nu este ușor să găsești oamenii potriviți, dar cu siguranță este important modul în care le transmiți idealurile, îi stimulezi și îi faci să lucreze împreună pentru a atinge obiectivele propuse.
Angajații vin din medii diferite, au personalități distincte și moduri specifice de a privi munca și metodele de lucru. Dacă reușești să-i faci să lucreze eficient, ești pe drumul cel bun. În continuare, îți spunem ce trebuie să faci dacă vrei să îmbunătățești lucrul în echipă, astfel încât afacerea ta să aibă succes.
Transmite clar viziunea ta asupra afacerii
Înființarea și managementul unei afaceri presupun multe etape. După ce ai învățat cum să-ți faci o firmă, trebuie să știi cum să o organizezi. Ai nevoie de o viziune clară pe care o poți transmite cu ușurință angajaților și partenerilor. Iată cum trebuie să o comunici:
- Vorbește despre cultura pe care vrei să o construiești – transmite valorile pe care le urmărești, astfel încât membrii echipei să fie mândri de ea și de mediul de lucru;
- Detaliază planurile de viitor – comunică fiecare pas și obiectiv pe care vrei să-l atingi după un anumit interval;
- Explică relația dintre afacere, echipă, clienți și parteneri;
- Folosește „noi” când vorbești despre echipă – identificarea individuală cu afacerea distruge coeziunea afacerii și scade motivația.
Încurajează angajații să se implice
Dacă implici angajații în luarea deciziilor și, în general, în mersul afacerii, ei se simt apreciați și sunt mai motivați să lucreze și să se dezvolte. Pentru a-i încuraja să se implice trebuie să:
- le arăți deschidere și încredere de la început;
- să-i provoci să obțină rezultate și mai bune;
- să-i lauzi pentru reușite și să-i răsplătești;
- să le recomanzi lucrul cu un mentor, adică un angajat cu mai multă experiență.
Definește rolul fiecăruia
Fiecare membru al echipei trebuie să știe ce trebuie și ce nu trebuie să facă. Dacă nu transmiți clar ce atribuții are fiecare, moralul angajaților are de suferit și progresul și eficiența sunt afectate. De exemplu, dacă o persoană o așteaptă pe alta să termine un task legat de materiale promoționale, dar persoana respectivă crede că nu este responsabilitatea lui, atunci se produce o întârziere care afectează bunul mers al activității. Actualizează rolurile angajaților frecvent, în funcție de proiect, perioadă și alte aspecte relevante.
Folosește activități de team-building
Indiferent cât de mare sau mică este echipa care face afacerea ta posibilă, trebuie să-i menții și să-i încurajezi coeziunea. Este greu să faci acest lucru bazându-te doar pe activitățile de zi cu zi și modalitățile de motivație exterioară și interioară. Exercițiile de team-building realizate cu profesioniști pot ajuta, dar ține cont de următoarele lucruri:
- Bugetul – orice zi dedicată team-buildingului înseamnă cheltuieli cu firma sau persoana care o organizează, dar și muncă pierdută; analizează bine raportul dintre costuri și beneficii, în special dacă ai o perioadă de activitate intensă;
- Opțiunile disponibile- întreabă-ți angajații care este activitatea de team-building pe care o preferă: exerciții cu un specialist, paintball, construirea unui pod de lemn, etc.
- Activitățile simple – uneori, activitățile simple pot întări echipa; o ieșire în oraș sau un weekend la munte pot avea un efect foarte bun.
Recunoaște valoarea diversității
Diferitele aptitudini înseamnă personalități contrastante. De exemplu, oamenii buni la vânzări sunt de obicei extrovertiți, în timp ce programatorii sau redactorii sunt introvertiți. Nu trebuie să privești diferitele tipuri de personalități după aceleași standarde. Dacă vrei ca toată lumea să fie la fel, afacerea nu va merge. Nu încerca să schimbi personalitatea oamenilor pentru că nu vei reuși decât să-i frustrezi, să le scazi motivația și să nu se simtă parte a echipei. Singurul lucru care contează este cât de bine își fac treaba.
Arată-ți aprecierea pentru echipă
Dacă vrei ca angajații să aprecieze lucrul în echipă, trebuie să arăți că îți pasă de ei și că le apreciezi eforturile. Iată ce trebuie să faci:
- cunoaște-i mai bine – arată-ți interesul față de activitățile lor extraprofesionale, familia și problemele lor;
- concentrează-te pe dezvoltarea fiecăruia – îmbunătățește abilitățile angajaților cu ajutorul cursurilor și diferitelor evenimente de dezvoltare;
- investește în mediul de lucru – un loc de muncă frumos, o zonă de socializare, diferite accesorii de birou de calitate sunt doar câteva exemple de investiții pe care trebuie să le faci;
- sărbătorește și micile reușite – răsplătește orice succes, indiferent de cât de mic pare; buna dispoziție generată îți va aduce un mare plus.
- fii pozitiv și nu-ți pierde controlul, indiferent de cât de gravă este o situație sau de neplăcută o interacțiune; nu vei face decât să scazi moralul echipei și să lași o impresie proastă.
Munca în echipă este baza reușitei în afaceri, indiferent de obiectul de activitate. Ține cont de recomandările noastre și menține spiritul de echipă la cel mai înalt nivel!