Stilouri pentru copii

Cele mai bune stilouri pentru copii: cum alegi stiloul pentru începători

Alegerea unui stilou potrivit este esențială pentru cursivitatea și forma scrisului, iar când vine vorba despre începători în mânuirea sa, lucrurile devin și mai importante. În acest articol vei descoperi de ce alegerea la întâmplare a unui stilou nu este o idee bună, care sunt criteriile obiective de selecție a unui asemenea produs și ce condiții trebuie să îndeplinească un stilou pentru începători. 

Ia în calcul nevoia copilului

Există, pe piață, două tipuri de stilouri: cele clasice și cele caligrafice. 

Stilourile clasice sunt prima alegere atunci când vine vorba despre deprinderea scrisului de mână sau despre scrisul uzual, la clasă. Ele antrenează coordonarea mână-ochi și motricitatea fină, asigură un bun flux de cerneală și previn suprasolicitarea mâinii sau deprinderea unor obiceiuri proaste, de tipul apăsării exagerate pe hârtie în timpul scrisului. 

Ai crede că stilourile caligrafice le sunt destinate, în primul rând, specialiștilor, dar lucrurile nu sta deloc așa. Printre cele mai bune stilouri pentru copii vei regăsi și stilouri caligrafice pentru începători, ideale pentru copiii talentați și pentru cei cu înclinație în zona desenului sau artelor vizuale, în general. 

Alegerea stiloului caligrafic trebuie să țină cont, de asemenea, de o serie de aspecte dintre care cel mai important este tipul de peniță: lată, îngustă, medie, oblică, rotundă, rigidă sau flexibilă, fiecare dintre acestea având caracteristicile sale în materie de scris. Multe stilouri caligrafice pentru începători pot fi achiziționate cu un set de penițe diferite, interschimbabile, astfel încât copilul să aibă ocazia să testeze și să descopere. 

Alege tipul de peniță potrivit

Atunci când discutăm despre stilouri școlare, tipul de peniță și calitatea acesteia sunt un aspect foarte important. Recomandarea specialiștilor este penița de tip A, confecționată din materiale rezistente la impact, de tipul oțelului inoxidabil. Este o alegere foarte simplă, clasică, destinată a favoriza antrenarea scrisului printr-o alunecare lină pe hârtie și un flux de cerneală constant. 

Grosimea peniței destinată unui începător ar trebui să fie cuprinsă între 1.1 și 1.5 mm, ceea ce asigură un scris fin sau mediu. Penițele groase, al căror vârf se apropie de valoarea de 2 mm favorizează apariția petelor pe caiete și pot fi ceva mai dificil de gestionat, încurajând copilul să scrie foarte mare. Pe de altă parte, o peniță extrafină poate fi mai pretențioasă în legătură cu unghiul în care trebuie ținută pe hârtie, ceea ce e o provocare prea mare pentru un copil.

În ceea ce privește forma peniței, aceasta poate fi standard, cursivă sau oblică. Cele mai multe stilouri pentru copii sunt echipate cu penițe standard, care contribuie la menținerea unei grosimi constante a scrisului, indiferent de unghiul în care sunt ținute. Nu este și cazul stilourilor pentru stângaci, care sunt echipate cu o peniță oblică menită să le faciliteze modul de scriere. 

Care este modalitatea de încărcare ideală pentru copil?

Cerneala unui stilou ajunge pentru o perioadă de timp ceva mai scurtă decât tușul dintr-un pix, ceea ce înseamnă că el va trebui alimentat ceva mai frecvent. Pentru un plus de confort și pentru prevenirea petelor de cerneală, li se recomandă copiilor stilourile cu rezerve: se schimbă cu ușurință, pot fi schimbate în clasă, nu ocupă mult loc în penar, iar riscul de murdărire este foarte mic. 

Stiloul cu rezervor de cerneală este mai rar întâlnit la modelele destinate copiilor, deoarece presupune atât utilizarea unei călimări, cât și ștergerea excesului de cerneală după alimentare. Este destul de probabil, totuși, să găsești modele cu convertor, care îți permit să optezi pentru varianta mai convenabilă la momentul respectiv. 

Fetita scriind

Dacă e nevoie, cumpără un model destinat stângacilor

O mică parte din populația Globului este stângace – preferă să folosească mâna stângă pentru activități care necesită precizie. Specialiștii spun că acest lucru este perfect natural și nu are nici un fel de impact negativ asupra copilului și îi sfătuiesc pe părinți și pe profesori să nu încerce să modifice această înclinație a copilului. Ce poți face, însă, este să îl ajuți să deprindă scrisul de mână într-un mod mai corect și mai simplu pentru el, apelând la unul dintre modelele de stilouri pentru stângaci de pe piață. În cazul acestora, forma stiloului și a peniței fac scrisul mai confortabil și permit menținerea unei poziții mai corecte a mâinii. 

Optează pentru un model de stilou special pentru copii

Stilourile speciale pentru copii au caracteristici particulare, al căror scop este să îl ajute pe copil să învețe să țină corect în mână instrumentul de scris, să miște fluent mâna pe hârtie, să se coordoneze în mod adecvat. Gripul este mai confortabil și adaptat dimensiunilor mâinilor celor mici, are adesea elemente de stimulare tactilă incluse în structura sa, penița este fabricată din materiale rezistente (în unele cazuri, la unele modele, aceasta poate fi schimbată dacă se deteriorează, fără să fie necesar să cumperi un nou stilou), rezultatul final urmărit de către producător fiind să îi ofere copilului mijloacele necesare pentru a învăța să scrie frumos și corect.

Alege un brand cunoscut 

Avantajul alegerii unui stilou aparținând unui brand cunoscut este reprezentat de calitate. Aceste branduri investesc în studii de ergonomie și fiabilitate, astfel încât să lanseze pe piață produse care generează o experiență plăcută și un nivel ridicat de satisfacție a clientului. Chiar dacă investiția inițială este ceva mai mare decât în cazul unui model necunoscut, ea se va amortiza rapid prin durabilitate și eficiență. 

Alegerea stiloului potrivit pentru începători este foarte importantă pentru formarea scrisului copilului tău. Informează-te în legătură cu cele mai bune opțiuni și investește într-un model de bună calitate, pe care copilul să îl îndrăgească.

Publicat în categoria Rechizite scolare pe de .

Despre Oana Epure

Sunt un profesionist orientat spre obiective. Este firesc pentru mine să lucrez într-un mediu multicultural. Sunt Account Manager, specialist în dezvoltarea afacerii și marketing. Master în Administrarea Afacerilor (M.B.A.) axat în Administrarea și Managementul Afacerilor, General de la Universitatea „Politehnica” București și, de asemenea, diplomă de licență în Administrație Publică de la Academia de Studii Economice din București.