barbat tine o bebelusa in maini

Activități creative pentru copii: cum să petreci timpul cu copilul tău

Petrecerea timpului cu copilul tău este cel mai prețios cadou pe care îl poți face pentru el. Activitățile creative pentru copii pe care le poți organiza, în funcție de vârsta și interesele lor sunt numeroase. Importanța acestora vizează dezvoltarea armonioasă a fizicului, psihicului, dar și emoțională a viitorului adult.

Cuprins:

Prin realizarea unor activități creative pentru copii le stimulezi imaginația și creativitatea, le oferi șansa de a învăța să lucreze independent și în echipă, iar prin încurajarea independenței de a lua decizii singur îi ajuți să capete mai multă încredere în forțele proprii, să aibă o mai bună stimă de sine.

De la vârste fragede copiii încep să învețe despre mediul înconjurător prin joacă. Cu jocuri și jucării, de la BNB, cei mici învață să se raporteze la lumea din jur. De aceea este important să petreci cât mai mult timp cu copilul tău și să îl susții necondiționat, ghidându-i pașii, astfel încât învățarea să se producă natural, curiozitatea celui mic să fie satisfăcută, iar dezvoltarea noilor abilități și deprinderi să se producă fără presiuni.

Importanța activităților creative în dezvoltarea copiilor

Dezvoltarea motorie

Activitățile creative pentru copii care implică diverse jucării, creioane colorate, carioci, foi și cartoane colorate, foarfecă, lipici, plastilină, slime, acuarele și pensule încurajează dezvoltarea abilităților motorii fine la copiii mici și stimulează coordonarea mână-ochi.

Dacă organizezi activități cu copii de 2 ani cu plastilină și îi ajuți să modeleze tot felul de forme și animale de companie, îi ajuți să își dezvolte și musculatura mâinilor.

Evoluție personală și mentală

Activitățile organizate pentru copii de 3 ani nu trebuie să fie sofisticate și laborioase. La această vârstă aceștia încearcă ceva nou în fiecare zi, lucru care îi ajută să își dezvolte imaginația și abilitățile specifice pentru a rezolva problemele cu care se confruntă. Toate acțiunile lor au rezultate care se pot constitui în experimente personale, din care cei mici învață și descoperă ce le place și ce nu le place să facă.

Cu fiecare nouă experiență copilul dezvoltă încrederea în forțele proprii, descoperă sentimentele și învață să le gestioneze corespunzător.

Rezolvarea de probleme

Activitățile creative pentru copii le permit să experimenteze și le oferă oportunități deosebite de a rezolva problemele cu care se confruntă. Uneori poate fi vorba de colaborare pentru a obține rezultatul dorit, alteori poate fi vorba de negociere, motive suficiente pentru ca cei mici să învețe și să exerseze apoi în viața preșcolară și școlară abilitățile cheie necesare viitorului adult.

Creativitate și imaginație

Prin participarea la diverse activități creative copiii își dezvoltă imaginația și creativitatea. Pentru aceasta este nevoie de încurajarea abilităților de gândire critică și creativă, alături de o componentă de memorare și sporire a atenției.

Părintele care discută deschis cu copilul și îl sprijină să își păstreze entuziasmul este implicat, iar colaborarea dintre cei doi duce la noi oportunități și idei de pus în practică.

Cum să petreci mai mult timp alături de copii: recomandări utile

Activitățile de weekend cu copiii sunt extraordinare și este nevoie să planifici timpul personal pentru a sta doar tu cu copiii și să le acorzi un timp exclusiv lor. Activitățile în familie, însă, sunt cele care îi vor face cu adevărat fericiți.

Gătiți împreună

Cina poate fi preparată în câteva minute, iar dacă implici copiii de 4 ani în activitățile de acest tip vor fi încântați să ofere o mână de ajutor. Aluatul pentru o plăcintă cu carne se face rapid și implicarea copilului îi va stârni curiozitatea și amuzamentul.
O budincă de macaroane cu brânză este mai distractiv de realizat împreună cu copiii, iar bucuria acestora este neprețuită. Dacă pregătiți ceva dulce de casă, implicarea celor mici va face experiența deosebită.

femeie face de mancare pentru familia ei

Mergeți la plimbare

După o zi grea la birou nimic nu ajută mai mult decât o plimbare prin parc cu copiii sau poate o tură cu trotinetele sau cu skateboard-urile prin cartier. Și copiii au nevoie de un moment de relaxare după o zi la grădiniță sau la școală, plus că mișcarea în aer liber oferă numeroase beneficii pentru sănătate.

Cei mici care nu sunt pregătiți pentru astfel de plimbări se pot bucura de peisaj și compania voastră din tricicletă.

Povestiți înainte de culcare

Povestea înainte de culcare este o rutină sănătoasă și necesară în dezvoltarea copiilor. Celor mici le poți citi tu cărțile preferate, discutați apoi despre tema poveștii și personaje.

Pentru școlarii mici un bun exercițiu este acela de a-i lăsa pe ei să citească și să discutați apoi despre cum ar fi fost sfârșitul imaginat de voi.

Faceți curat împreună

Implicarea copiilor în activitățile casnice îi ajută să fie mai ordonați. Poți încerca varianta de a face curat împreună în casă, începând cu camera lor, unde așezați lucrurile la loc, ștergeți praful și redecorați pentru ca încăperea să aibă un aspect curat, dar și minunat, locul ideal de relaxare și bună dispoziție.

Inversați rolurile

Un joc instructiv-educativ este cel de schimbare a rolurilor părinte-copil pentru câteva ore. Este un bun exercițiu pentru copii să își asume unele responsabilități, dar și pentru părinte care observă, astfel, modul în care copiii își doresc să fie percepuți.

Idei de activități creative pentru copii

Construcții din Lego

Micile cărămizi cu care poți construi alături de copilul tău lumi magice, personaje îndrăgite din desenele preferate sau chiar mașinării uimitoare oferă distracție garantată. Orele petrecute împreună la realizarea diverselor seturi Lego vor trece cât ai clipi.

Ai ocazia să creezi activități minunate cu copii de 5 ani cu seturi adaptate mânuțelor lor dibace, disponibile într-o gamă variată, atât pentru fete, cât și pentru băieți, sau poți realiza alături de cei mari ceva cu adevărat spectaculos.

Puzzle-uri

Pentru copiii mici puzzle-urile cu piese mari sunt excelente pentru stimularea memoriei, dar și a interesului pentru povești. Puteți face împreună un puzzle al unei povești și să vorbiți pentru a stimula abilitățile lingvistice ale copiilor.

Cei mari au la dispoziție puzzle-uri fantastice și cu 18.000 de piese pentru momente magice petrecute împreună cu părinții.

Distracție cu figurine și seturi de joacă

Băieții adoră să construiască alături de părinți și să se joace cu mașinuțele sau cu trenulețele pe circuitul improvizat în living.

barbat se uita la un copil

Fetele își doresc păpuși cu care să exerseze diverse roluri. Găsești mereu seturi noi de joacă, astfel încât să îi surprinzi pe cei mici și să îi bucuri pe cei mai mari care vor dori să își completeze colecțiile.

Și când jucăriile nu mai sunt de interes puteți crea propriul vostru joc, folosind ce aveți prin casă și imaginația, cea mai puternică armă existentă pe pământ.

Jucării de rol – meseriile

Exersarea unor roluri îi ajută pe copii să descopere noi meserii. Jucăriile de rol sunt excelente surse de distracție și învățare fără efort, dar și modalități unice de relaționare părinte-copil.

Jocuri de societate

Jocurile cu pioni, de cărți, jocul de șah, remy, table, domino, pintball, fotbal de masă, biliard, de mimă, ghicit și câte și mai câte sunt perfecte de jucat în familie la final de săptămână, dar și excelente resurse educative.

Ai ocazia să îi înveți pe copii despre strategii, planuri, câștigători și eșec. Copiii au ocazia să înțeleagă că fiecare competiție are învingători și învinși. Se pot bucura pentru cei care au câștigat, rețin că eșecul nu este ceva rău, se ambiționează și devin competitivi sănătos.

Confecționarea unor decorațiuni originale

Cu câteva obiecte și seturi creative alese dintre miile de produse existente pe piață în categoria rechizitelor școlare puteți organiza la voi acasă, la final de săptămână, ateliere de creație. Ce spuneți de activități creative de Crăciun pentru copii? Ornamentele și decorațiunile creație proprie sunt originale, pentru o atmosferă de vis.

Dacă faceți planul din timp și stabiliți ce face fiecare membru al familiei veți avea timp suficient pentru decorațiuni magnifice pe pus în brad sau de decorat casa.

Piese de teatru

Puteți adapta piese de teatru după povești și aveți ocazia să le puneți în scenă în living. Proiectul poate cuprinde realizarea standul sau a scenei și poate fi extins până la confecționarea păpușilor marionetă.

Pentru copiii mai mari se pot organiza scenete la care toți membrii familie să contribuie, cu roluri bine delimitate, atât regizorale, cât și intrând în pielea personajelor cu tot ceea ce implică acest lucru – costume, machiaj, roluri. Înregistrările video vor fi amintiri prețioase peste ani.

Experimente distractive

Încurajarea copiilor și propunerea unor activități creative de tipul micilor experimente științifice îi ajută să experimenteze și să înțeleagă o serie de concepte matematice, de fizică, chimie și logică. Fără efort pot pricepe conceptele de cauză și efect în cadrul celor mai simple experimente cu soluțiile existente, la îndemână, în bucătărie.

Posibilitățile sunt nebănuite când vine vorba de realizarea unor activități creative pentru copii de toate vârstele. Este adevărat că cei mici sunt mai receptivi, dar și cei de vârstă școlară pot fi atrași cu stimulii potriviți. Nu doar jocul este distractiv, ci și discuția pe baza conceptului, astfel încât copii să compare rezultatul obținut cu cel anticipat și să formuleze ipotezele de lucru.

Prin activități creative copiii învață și se dezvoltă. Prin încurajarea gândirii creative, recompensându-i și lăudându-i pentru reușite, copiii se simt valorizați și capătă încredere în forțele proprii. Dezvoltarea fizică și psihică armonioasă, alături de cea emoțională pregătesc copilul de astăzi pentru a face față tuturor problemelor cu care adultul de mâine se va confrunta.

Publicat în categoria Uncategorized pe de .

Despre Oana Epure

Sunt un profesionist orientat spre obiective. Este firesc pentru mine să lucrez într-un mediu multicultural. Sunt Account Manager, specialist în dezvoltarea afacerii și marketing. Master în Administrarea Afacerilor (M.B.A.) axat în Administrarea și Managementul Afacerilor, General de la Universitatea „Politehnica” București și, de asemenea, diplomă de licență în Administrație Publică de la Academia de Studii Economice din București.