birou modern

Birou modern: idei de amenajare simple și practice

Fie că este vorba despre biroul de acasă sau despre cel de la serviciu, un concept modern și amenajat corespunzător poate crește productivitatea, poate îmbunătăți starea de spirit, poate contribui la cultivarea spiritului de echipă și poate aduce multe alte beneficii. În acest articol poți descoperi câteva idei de amenajare simple, ușor de pus în practică, pentru un spațiu de lucru modern și atractiv.

Biroul ergonomic

Biroul ergonomic

Acest tip de birou contribuie la reducerea senzației de oboseală și contribuie semnificativ la protejarea sănătății ochilor. Un asemenea concept implică scaune de birou ergonomice de înaltă calitate, birouri la care se poate lucra inclusiv în poziție verticală, monitoare de calitate instalate la înălțimea privirii și așa mai departe.

Una dintre cele mai importante trăsături ale scaunului de birou ergonomic este suportul lombar de bună calitate. În plus, înălțimea scaunului și a cotierelor trebuie să fie ajustabile.

Un birou ajustabil pe înălțime este mai potrivit decât unul fix deoarece permite lucrul atât în poziție așezat, cât și în picioare.

Conceptul unui birou ergonomic poate ghida atât amenajarea locului de lucru de acasă, cât și a celui de la serviciu.

Biroul inspirat din natură

Biroul inspirat din natură

Nu e nimic natural la un birou, vei spune, și trebuie să te contrazic. Biroul inspirat din natură este un concept modern menit să accentueze legătura dintre mediul natural și persoanele care lucrează în spațiul respectiv. Încorporarea elementelor naturale în designul biroului face ca spațiul să pară mai personal și are o serie de beneficii pentru starea de sănătate fizică și mentală.

Elementele naturale care pot fi încorporate în structura unui astfel de birou includ:

  • Lumină: cât mai multă lumină naturală e extrem de importantă pentru menținerea ritmurilor circadiene, în funcție de anotimp. În plus, contribuie la prevenirea suprasolicitării ochilor;
  • Plante: vegetația este cel mai simplu și mai concret mod de a aduce natura în spațiul de lucru închis al biroului. În plus, este dovedit faptul că plantele reduc nivelul de stres, îmbunătățesc starea de confort și cresc productivitatea;
  • Apă: apa oferă o experiență multisenzorială deoarece poate fi văzută, auzită și atinsă, dar majoritatea beneficiilor sale raportat la locul de muncă au legătură cu sunetul apei curgătoare, care îmbunătățește performanța și starea de sănătate;
  • Aer: un sistem de ventilație natural crește productivitatea și confortul. Ferestrele corect amplasate pot fi suficiente, iar dacă e vorba despre biroul tău de acasă, poziționarea corectă a biroului față de fereastră este esențială. La nevoie, se poate apela și la ventilatoare pentru a încuraja un flux adecvat de aer.

Biroul compartimentat în funcție de activitate

Biroul compartimentat în funcție de activitate

Este un concept modern care își propune să crească productivitatea prin interacțiunea dintre angajați și stimularea colaborării. În plus, există și alte avantaje, precum creșterea satisfacției angajaților și reducerea costurilor legate de amenajare.
Biroul compartimentat în funcție de activitate presupune crearea unor zone de lucru amenajate conform nevoilor pe care le satisfac și încurajarea angajaților să circule între acestea. De exemplu, pot exista:

  • Zona de lucru la calculator, deschisă, care stimulează comunicarea, sau sub forma de cubicul;
  • Cabine de dimensiuni mici pentru videoconferințe și apeluri video sau pentru persoanele care desfășoară activități creative pentru care au nevoie de o atmosferă mai liniștită;
  • Zona pentru cafea, unde angajații pot socializa în pauza de cafea, unde pot lua prânzul și unde, în mod confortabil, se pot discuta probleme de serviciu, dacă e nevoie;
  • Sala de conferințe permite organizarea de ședințe la care participă mai multe persoane, întâlniri de echipă și așa mai departe.

În funcție de dimensiunile spațiului de lucru și de numărul angajaților, unele companii au zone multimedia pentru imprimantă, scanner, proiectoare și altă tehnologie de birou, sală de jocuri, sală de arhivare sau chiar sală de fitness.

Biroul cu uși și pereți de sticlă

Biroul cu uși și pereți de sticlă

Ușile și pereții de sticlă nu sunt un concept nou; ambele se regăsesc într-un număr relativ mare de spații de lucru deoarece sunt eficiente din punct de vedere al compartimentării și creează senzația de spațiu deschis.

Pereții din sticlă permit obținerea unei structuri și a unei ordini clare, promovând totodată transparența. Angajații devin conștienți de activitățile celorlalți și sunt stimulați să își afișeze cea mai bună imagine de sine, fără a se izola. Se consideră că acest tip de transparență promovează onestitatea și integritatea.

Ușile și pereții de sticlă permit pătrunderea luminii naturale, ceea ce reprezintă, în sine, un important avantaj. În plus, acestea pot fi personalizate cu logo-ul companiei și permit reconfigurarea rapidă a spațiului, la nevoie.

Amplasarea purificatoarelor de aer poate contribui la obținerea unei calități sporite a aerului, chiar și în aceste spații comune și delimitate doar formal.

Modul de amenajare a biroului trebuie să răspundă nevoilor persoanei sau persoanelor care îl folosesc, fie că este vorba despre un spațiu de lucru individual sau de un birou comun, de serviciu. Accesoriile de bună calitate, o configurare adecvată a spațiului și elementele de decor alese atent contribuie la crearea unei atmosfere plăcute.

Publicat în categoria Noutati pe de .

Despre Oana Epure

Sunt un profesionist orientat spre obiective. Este firesc pentru mine să lucrez într-un mediu multicultural. Sunt Account Manager, specialist în dezvoltarea afacerii și marketing. Master în Administrarea Afacerilor (M.B.A.) axat în Administrarea și Managementul Afacerilor, General de la Universitatea „Politehnica” București și, de asemenea, diplomă de licență în Administrație Publică de la Academia de Studii Economice din București.